El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei de les APEU, Àrees de Promoció Econòmica Urbana, una eina per a la millora de la competitivitat de les zones econòmiques basada en la col·laboració publicoprivada. En cas de ser aprovada pel Parlament, la nova llei obriria la porta a la creació d’una espècie d’associacions de veïns de tipus empresarial autogestionades i amb potestat per exigir contribucions per a la millora d’infraestructures o iniciatives comunes. Més capacitat d’acció col·lectiva, però a canvi de nous costos.
L’objectiu de la futura llei, impulsada per la Direcció General de Comerç del Departament de Empresa i Coneixement, és establir les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat empresarial, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial o de serveis. La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, va destacar l’interès despertat al sector comercial per aquest nou instrument de dinamització, especialment a les ciutats de mitjana mida, i va confiar que les primeres APEU estiguin en funcionament en un any. Vilalta va explicar que una de les claus és l’equilibri en els drets de vot que té en compte tant la titularitat com els metres quadrats de cada establiment «per evitar el domini de les APREU per part del petit comerç o dels grans propietaris».
El projecte de llei inclou especialitats per a les APEU de Polígons d’Activitat Empresarial (PAE), o zones industrials que s’obren a nous usos. Aquest tipus de figures jurídiques s’inspiren en el model d’èxit dels Business Improvement Districts (bids), implementats des de fa 50 anys. Actualment, hi ha més de 2.500 BID arreu del món, amb una gran implantació a Alemanya, Regne Unit, EUA i Canadà.
Polígons industrials
En el cas dels polígons empresarials afectarà naus, parcel·les de servei, i parcel·les en construcció on es desenvoluparà un pla d’actuació orientat a les finalitats públiques establertes en la llei. La idea és que els serveis municipals que presta l’ajuntament i les responsabilitats o decisions del consistori prevalguin sempre sobre els de les associacions PAE.
El marc legal ha previst que es puguin acordar ajuts públics especials en funció del pressupost previst en el pla d’actuació de l’APEU en relació amb la recaptació fiscal de la zona (IBI més IAE). Si el pressupost és inferior al 80% de la recaptació fiscal, se li concedirà una subvenció d’almenys el 5% de l’esforç fiscal comptabilitzat. Si el pressupost de l’APEU és superior al 120% de la recaptació fiscal, la subvenció a atorgar-lo serà com a mínim del 20% de l’esforç fiscal realitzat pel PAE.
Podeu consultar la noticia completa en aquest link: