El comerç local i de proximitat és un dels actius essencials del Baix Llobregat, amb una oblació ocupada directament del 24,4%, o 77.208 persones el primer trimestre del 2020. Les empreses dedicades a aquest sector, sense incloure els autònoms, representen el 33% de les empreses del Baix Llobregat i superen la mitjana catalana. Tanmateix, el comerç al detall té un 60% de nous contractes enregistrats per dones. Més enllà de les xifres, el comerç local potencia l’economia de proximitat, genera llocs de feina i dóna personalitat, sociabilitat i equilibri a les nostres viles, pobles i ciutats.
La vida als carrers i les persianes obertes formen part de la nostra forma de ser i de viure, en una
quotidianitat alterada recentment amb la declaració de l’estat d’alarma a conseqüència de la pandèmia provocada per la Covid-19. El confinament, un exercici de responsabilitat, ha buidat els carrers durant moltes setmanes i, amb un gran sacrifici, ha fet abaixar moltes persianes.
Aquesta és una imatge que cap ciutat vol tornar a veure als seus carrers.
Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Comitè Comarcal d’Impuls Socioeconòmic es considera que el comerç de proximitat és fonamental com ho és la restauració, l’hostaleria i aquells serveis que saben el què li agrada a les persones consumidores i apropen un tracte cada dia quan obren les seves portes i donen vida als carrers, a part de revifar l’economia, generar riquesa i ocupació locals i dinamitzar l’activitat turística i cultural de la comarca juntament amb la resta d’actius d’oci, esport i natura.
A la nostra comarca, cal tenir present que qualsevol recuperació d’una certa normalitat passa perquè el nostre comerç, la nostra hostaleria i els nostres restauradors puguin aixecar la persiana amb força. En els primers compassos de les fases de desescalada, són una part fonamental del teixit productiu i econòmic de les ciutats en la reactivació, no només en termes de llocs de treball i generació d’activitat econòmica sinó també de la quotidianitat, posant en relleu els productes locals, arrelats i amb personalitat.
La primera iniciativa de la Guia de mesures d’acord amb la proposta dels agents socials i econòmics per a la reactivació social i econòmica, publicada el passat mes de maig, situa aquest sector com a primordial i com a destinatari de mesures, accions i propostes que l’impulsin, facilitin la seva transformació digital i acompanyin a les persones que hi ha darrere, protagonistes amb noms i cognoms que ara més que mai necessiten un missatge esperançador i una celebració de la sort de comptar amb la proximitat.
De camí cap a les diferents fases de desconfinament i amb els establiments presents de nou malgrat les restriccions, la proximitat requereix la implicació de totes i tots en la sortida d’aquesta crisi. Sabem el que és viure amb uns carrers sense tots ells, sense els nostres veïns i veïnes, comerços i restaurants.
Ara, oberts de nou per a cadascun i cadascuna de nosaltres, és el moment de donar-los suport.
*Nota de premsa relativa a la campanya de suport al comerç i la restauració local #persianesobertesalbaix, impulsada pel Consell Comarcal, AEBALL, CCOO, PIMEC i UGT.